Středa 11. července 1951

(Začátek schůze v 10 hod. 8 min.)

Přítomni:

Předseda dr. John.

Místopředsedové Komzala, dr. Polanský, Fiala, Valo, David, Žiak.

Členové vlády: náměstek předsedy vlády a ministr arm. gen. Svoboda, náměstek předsedy vlády dr. Ševčík; ministři Nosek, Kopřiva, dr. Nejedlý, Kopecký, dr. inž. Šlechta, dr. Neumann.

Předseda NÚKÚ dr. Friedmann.

225 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstek dr. Ramajzl.

Předseda (zvoní): Zahajuji 56. schůzi Národního shromáždění.

Sděluji, že výbor mandátový ve své schůzi konané dne 4. července 1951 prozkoumal a ověřil poslanecké mandáty poslanců Antonína Čihalíka, MUDr Jaromíra Dlouhého, Antonína Fridricha, Oldřicha Opletala, Václava Říhy, Marie Sedláčkové, Marie Šachové a Adolfa Žinčíka.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich.

Národní shromáždění vzalo tedy na vědomí usnesení mandátového výboru na věci poslaneckého mandátu jmenovaných poslanců.

Sděluji, že ministerstvo vnitra povolalo na uprázdněné poslanecké mandáty tyto poslance:

Václava Hoška, Josefa Hulínského, inž. Jarmilu Taussigovou, Stanislava Baudyše, Františka Havlína, Josefa Palečka, Jana Kalaše, Františka Gracela, Růženu Zahrádkovou, Adolfa Pimparu, Jana Piláta a Jozefa Rychvalského.

Všichni tito poslanci se dostavili do dnešní schůze.

Protože před tím podle § 89 jedn. řádu podepsali v Kanceláři Národního shromáždění prohlášení, obsahující formuli poslaneckého slibu, přistoupíme ke slibu podle § 42 ústavy a § 90 jedn. řádu Národního shromáždění tím způsobem, že bude přečtena ústavou předepsaná formule slibovací, poslanci Václav Hošek, Josef Hulínský, inž. Jarmila Taussigová, Stanislav Baudyš, František Havlín, Josef Paleček, Jan Kalaš, František Gracel, Růžena Zahrádková, Adolf Pimpara, Jan Pilát a Jozef Rychvalský ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a poslance Hoška, Hulínského, inž. Taussigovou, Baudyše, Havlína, Palečka, Kalaše, Gracela, Zahrádkovou, Pimparu, Piláta a Rychvalského žádám, aby ke mně přistoupili vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Gen. tajomník NS Kováčik (číta): "Sľubujem, že budem verný republike Československej a jej ľudovodemokratickému zriadení. Budem zachovávať jej zákony a svoj mandát vykonávať podľa najlepšieho vedomia a svedomia na prospech ľudu a štátu."

Posl. Hošek (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Jos. Hulínský (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. inž. Taussigová (podávajíc předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Baudyš (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Havlín (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Paleček (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Kalaš (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Gracel (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem.

Posl. Zahrádková (podávajíc předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Pimpara (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Pilát (podávaje předsedovi ruku): Slibuji.

Posl. Rychvalský (podávajúc predsedovi ruku): Sľubujem.

(Poslanci usedají.)

Předseda: Sděluji, že posl. Ladislav Holdoš se vzdal svého poslaneckého mandátu.

Návrh denního pořadu usnesený užším předsednictvem Národního shromáždění dne 28. června 1951 byl již členům Národního shromáždění rozeslán.

Jsou nějaké námitky proti tomuto pořadu? (Nebyly.)

Námitek není.

Podle § 24 odst. 1 jedn. řádu rozhodne Národní shromáždění o pořadu prostým hlasováním bez rozpravy.

Dám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s navrženým pořadem dnešní schůze, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina.

Navržený pořad je tedy schválen.

Přistoupíme k projednávání prvého bodu denního pořadu, jímž je

1. Zpráva výboru branného a bezpečnostního k vládnímu návrhu zákona o ochraně státních hranic (tisk 577).

Zpravodajem je poslanec Tauš, dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tauš: Paní a pánové, soudruzi a soudružky!

Máme dnes rozhodovat o jednom z velmi důležitých zákonů, a to o zákonu o ochraně státních hranic, který právě nyní - v době neustále se zostřujícího třídního boje, v době, kdy světem probíhá urputný zápas za zachování míru - hraje nesmírně důležitou úlohu.

Je všeobecně znám zákonitý zjev ve vývoji lidské společnosti, že se poražení a svržení vykořisťovatelé nikdy nesmiřují se svou porážkou, že vynakládají všechny síly a mnoho prostředků na to, aby se znovu dostali k moci, aby se znovu zmocnili ztraceného ráje, aby měli znovu možnost beztrestně vysávat a vykořisťovat pracující lid, z jehož práce tyli po celá desetiletí a žili v přepychu a blahobytu. Při snaze dostat se zpět k moci jsou v prostředcích nevybíraví, žádný prostředek jim není dost špatný a přísloví, že účel světí prostředky, je pro něj ako ušité.

Celá mezinárodní situace je toho velmi jasným a přesvědčivým důkazem, jak se zoufale brání k zániku odsouzené třídy a jakými prostředky chce odumírající kapitalistický svět prodloužit svůj život. USA, nejdravější kapitalistická síla, která na posledních dvou světových válkách nesmírně vydělala, spoutala hospodářsky i politicky celou řadu zemí a převzala vedeni a úlohu zachraňovatele prohnilého kapitalistického řádu a sní přitom o světovládě amerických monopolistů. Úlohu, kterou v zájmu kapitalistů a monopolistů měl sehrát Hitler, ten krvavý prapor na zotročení všeho lidstva a vržení ho zpět do středověkých temnot, přejímají dnes USA. Není žádného rozdílu mezi Trumanem a Hitlerem, pokud jde o záměry a cíle, snad jen v methodách, totiž v tom, že brutálnost, zvířeckost a záludnost amerických žoldáků předčí esesácké a gestapácké hrdlořezy. Své pravé cíle a úmysly ovšem dovedli do určité doby američtí "supermani" velmi rafinovaně maskovat. Jednou to byla "pomoc zemím postiženým válkou", Marshallův plán, jindy zas v oblasti ideologie kryly své hanebné cíle kosmopolitickými žvásty o světovém státě, ovšem za vedení amerických kapitalistů - ochrana západní civilisace a pod. V Koreji však ukázali američtí imperialisté svou pravou tvář a své záměry, i když se kryli za vlajku OSN, ukázali všemu světu, že jim neběží o nic jiného než o záminku k rozpoutání nové světové války proti SSSR a zemím lidových demokracií, aby zachránili třídní výsady, aby si udrželi nadále možnost vykořisťovat. Tam ukázali, čeho jsou schopni.

Každý rozumný člověk dnes vidí, že všechno, co je proti pokroku a míru a co je proti pracujícímu lidu, to všechno najde a nachází podporu u amerických imperialistů. Všichni zkrachovaní králové, fabrikanti, velkostatkáři, esesáčtí generálové, všechen odpad zahnívající buržoasie, podvodníci, hochštapleři, špioni, vrazi, ti všichni nalézají podporu amerických imperialistů, kteří je zapřahají do boje proti SSSR, proti zemím lidových demokracii. Tato společnost fašistických generálů, německých fabrikantů, esesáckých důstojníků spolu s agentem imperialistů Titem je doplňována naší zrádnou emigrací, takovým Zenklem, Majerem, Ripkou, Peroutkou a jinými, kteří za jidášský groš a z chorobné nenávisti k našemu pracujícímu lidu a k SSSR se stávají nejpovolnějším a nejhnusnějším nástrojem amerických imperialistů, našich úhlavních nepřátel.

Proti těmto silám temna, proti osnovatelům třetí světové války se postavili všichni mírumilovní lidé celého světa. V čele tábora míru stojí SSSR, první socialistický stát na světě. Zatím co západní imperialisté se zabývají vynálezy zbraní hromadného vraždění a ničení lidských hodnot, lid SSSR buduje ohromné a smělé stavby komunismu, zabývá se plány přeměny přírody ve prospěch budování šťastného života všech lidí. Síly míru denně rostou, organisovaný a konkrétní boj za mír se stává nejpřednějším úkolem pracujících celého světa i v samých kapitalistických zemích. Od Velké říjnové socialistické revoluce, kdy byl roztržen kapitalistický kruh, a vznikem SSSR nastalo nové dějinné údobí. Po druhé světové válce vzniká řada států, kde lid svrhl své vykořisťovatele, vzal vládu do svých rukou a dal se na cestu k socialismu. Tím byl nesmírně posílen tábor míru. I naše republika je tou šťastnou zemí, která po boku SSSR uskutečňuje socialismus. Naše místo je v táboře míru a naše republika je jeho neoddělitelnou součástí. Do světového zápasu za mír přispějeme nejvíce tím, že budeme úspěšně budovat socialismus ve své vlasti, budeme-li úspěšně plnit zvýšené úkoly 5LP, půjdeme-li rychleji a směleji vpřed k socialismu.

Ano, to je náš největší příspěvek k boji za mír.

Ale kromě toho nesmíme zapomínat ani na to, že lupič, který byl odhalen a zahnán do kouta, se může odhodlat jít i na hazard, zvláště kdyby se mu podařilo - a on se o to usilovně a bez ohledu na prostředky a methody snaží - oklamat a přinutit některé národy, aby za něj prolévaly krev, aby byly ochotny stát se potravou pro děla, bít se za jeho třídní zájmy.

Po krachu intervence v Koreji, která odhalila slabiny imperialistického tábora i na poli vojenském, napínají americko-angličtí imperialisté všechny páky hospodářské, politické i diplomatické na rychlou remilitarisaci západního Německa, jednoho z ohnisek válečných příprav v Evropě, které leží v naší bezprostřední blízkosti u našich západních hranic. Imperialisté chtějí využít poraženého Německa - hlavně jeho lidského materiálu, jako nástroje pro přepadení SSSR a zemí lidových demokracií. Jestliže měli před časem snahu maskovat remilitarisaci, dnes otevřeně a cynicky šlapou po vlastních ujednáních a smlouvách a obnova býv. Wehrmachtu pod různými krycími jmény, jako ochranné průmyslové policie za patronace Spojených států, je toho jasným důkazem. Je tedy nutné, abychom vedle našeho základního úkolu a příspěvku k boji za mír - t. j. budování socialismu - věnovali pozornost těm orgánům, které chrání a zabezpečují toto budování, které chrání náš průmysl a zemědělství před záškodníky a rušiteli.

S tohoto hlediska a v tomto údobí připadá naší bezpečnosti mnoho nových a závažných úkolů.

Domácí reakce, která byla v únoru 1948 poražena, ale ne doražena, ztratila možnost pomýšlet vnitřními silami na nějaký zvrat a proto vyvíjí protistátní činnost - jak se denně přesvědčujeme - v úzkém spojení se zahraniční reakcí, orientuje se ve službách amerických imperialistů na válku proti vlastnímu národu. Je jasné, že jak domácí, tak i emigrantská reakce se naprosto jednoznačně zaměřila na rozbití naší národní nezávislosti, na likvidaci naší státní suverenity. To je nejhnusnější zrada, jíž je schopen jen nejzrůdnější nepřítel.

V nedávné době přinesl náš tisk nové dokumenty o dalších projevech této zrady. Zrádná zahraniční reakce se "dohodla" s představiteli odsunutých Němců, jak vyplývá z prohlášení předsedy západoněmecké sudeťácké organisace "Sudetendeutsche Landsmannschaft" dr. R. Lodgmanna von Auen ze 14. 4. t. r., který prohlásil, že "obnova Československa je odmítána oběma stranami - emigranty i sudetskými Němci". Dr Lodgmann ujistil odsunuté fašisty, že t. zv. "český národní výbor" dokonce zavrhuje ideu samostatného národního státu Čechů a Slováků. Tato dohoda emigrantské bandy a německých fašistů, která slibuje "náhradu škod" a to, že "český a slovenský lid si odpyká trest za spáchané zločiny", je strašlivým svědectvím propastné zrady, do které dospěla banda ztroskotanců, která má tu drzost, vydávat se na Západě za představitele českého a slovenského národa.

Oni jsou to, kdysi "puncovaní vlastenci", Zenklové, Majerové, Ripkové, Peroutkové a pod., kteří za jidášský groš dělají vše možné, jen aby se mohli dostat opět do posic, kde by mohli vykořisťovat.

Na naše území jsou s jejich pomocí a návodem vysíláni školení agenti, špioni, teroristé a diversanti, aby ve spojení se zbytky domácí vnitřní reakce organisovali špionážní, sabotážní a teroristické sítě s úkolem: mařit naše budování socialismu všemi prostředky.

Uvedl jsem v počátku své zprávy, že v prostředcích a methodách jsou nevybíraví. Dovolím si uvést několik příkladů:

Zpráva ČTK uveřejněná 6. července 1951: Dne 2. července 1951 byla provedena v obci Babicích, okres Moravské Budějovice, surová vražda tří členů MNV. Dva ozbrojení bandité vnikli ve 22,30 hod. do budovy školy, kde zasedala čtyřčlenná rada MNV. Vrahové, chránění zvenčí dalšími spolupachateli, donutili členy rady, aby vyšli na chodbu, a zde zákeřným způsobem ranami do zad zavraždili předsedu MNV v Babicích, říd. učitele Tomáše Kuchtíka, místopředsedu MNV, lesního dělníka Josefa Roubce, a pokladníka MNV, dělníka Bohumíra Netoličku. Předseda místního AV NF, dělník František Bláha, byl bandity zraněn.

Surová a zákeřná vražda zástupců pracujícího lidu, kteří po celodenní práci vyřizovali záležitosti svých spoluobčanů, vzbudila ohromné rozhořčení všech občanů v okolí, kteří přispěli bezpečnostním orgánům při pátráni po pachatelích. Díky podpoře obyvatelstva, pohotovosti a součinnosti všech složek národní bezpečnosti bylo nalezeno místo úkrytu teroristů. Bandité na výzvu ke vzdání se zahájili střelbu. V nastalé přestřelce byli dva bandité na místě usmrceni, ostatní se vzdali. Během necelých 24 hodin byla tak celá banda likvidována. Pomahači a přechovávači této teroristické bandy byli již z největší části zatčeni a budou po zásluze potrestáni.

Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že v čele teroristické bandy byl agent západních imperialistů, který byl vycvičen v Bavorsku a nedávno dopraven na naše území, aby v žoldu nepřátel republiky vraždami a teroristickými akty rozvracel pokojnou práci našeho venkovského lidu a usiloval o návrat velkostatkářů, fabrikantů a bankéřů. Za peníze přinesené ze zahraničí se mu podařilo zorganizovat malou skupinku teroristů, rekrutujících se z rodin venkovských boháčů. Skupinka dostávala příkazy pro svou zločinnou činnost ze zahraničí.

Tento nový surový zločin ukazuje našemu lidu v plném světle gangsterské methody západních imperialistů a jejich zločinných, bídáckých pomocníků u nás a vyzývá pracující lid ke zvýšení bdělosti a k rozhodnějšímu boji proti nepřátelům republiky. Se stejnou pohotovostí a neúprosností, s jakou byla likvidována tato skupina vrahů na Jihlavsku, dopadnou orgány naší bezpečnosti, opírajíce se o lid, každého, kdo se pokusí ohrožovat pokojnou práci a životy našeho lidu. (Potlesk.)

Řeklo by se, že to je surový banditismus, ale západní imperialisté se nemění, i když na sebe obléknou ctihodný háv imperialistického novináře, ba někdy i akreditovaných zástupců, jak nám ukazuje a dosvědčuje poslední proces před státním soudem se školeným špionem a agentem Oatisem a spol.

Celý proces s Oatisem a jeho skupinou svědčí o tom, jak američtí nástupci Hitlerovi zesilují svůj nápor proti zemím lidové demokracie. V celé řadě procesů bylo již dříve dokázáno, s jakými úmysly přijíždějí zástupci kapitalistických vlád do naší vlasti. V řadě procesů byli odhaleni vysocí úředníci imperialistických států jako otevření a zapřisáhlí nepřátelé naší republiky, kteří zneužívají pohostinství a volného pohybu u nás ke špionážní a rozvratné práci.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP