Čtvrtek 22. března 1951

Je třeba míti na myslí, že zbytky poražených tříd v Sovětském svazu nejsou osamoceny. Mají přímou podporu našich nepřátel za hranicemi. Bylo by chybné se domnívati, že sféra třídního boje je omezena hranicemi Sovětského svazu. Odehrává-li se jedna část třídního boje na území Sovětského svazu, leží jeho druhý konec na území buržoasních států, které nás obklopují."

A náš pan president Klement Gottwald vylíčil na zasedání ÚV KSČ, jakým způsobem pracují američtí a angličtí imperialisté při získávání špionů, zrádců a diversantů v řadách naší reakce, a porovnává to s odstrašujícími případy v jiných lidově demokratických státech, zejména v Jugoslavii, kde dokonce velká většina Titovy bandy byla od začátku v žoldu špionážních služeb fašisticko-imperialistických států. Dodává pak, že by byl div, kdyby naše republika byla této nákazy ušetřena, poněvadž nežijeme ve vzduchoprázdném prostoru a podléháme týmž zákonům vývoje jako jiné země. Vítězný únor 1948 nám ukázal naši reakci ve spojení s anglo-americkými imperialisty v plné nahotě. Ukázal nám, jak různí ti Zenklové, Vilímové, Ducháčkové a Lettrichové stali se povolným a prodejným nástrojem imperialistických válečných štváčů a zároveň oporou našich těžařů, bankéřů, fabrikantů a velkostatkářů, nevyjímaje značnou část vysoké hierarchie církevní. Ve svých vysokých funkcích v politických stranách a ve vládě stavěli se s počátku na oko jako zastánci lidově demokratického řádu a uskutečňovatelé Gottwaldova Košického vládního programu. Avšak ve skutečnosti zneužívali tohoto svého postavení k tomu, aby ve službách zahraniční i domácí reakce mařili všechny snahy a cíle našich pracujících v čele s dělnickou třídou za uskutečňování socialismu. Brzdili znárodňovací proces, vraceli továrníkům již znárodněné továrny, znemožňovali projednání celé řady důležitých zákonů, otravovali naše vzácné přátelství k Sovětskému svazu a jeho skvělému lidu a páchali již vyloženou zradu na našich národech a na jejich budovatelských snahách za uskutečnění socialismu. V únoru 1948 dali se pak v žoldu západních imperialistů na cestu otevřeného útoku proti našemu lidově demokratickému zřízení, spoléhajíce na násilný zvrat za pomoci ozbrojených sil našich zahraničních nepřátel. Zapomněli však, že v té době zde byla již silná, uvědomělá a vyspělá dělnická třída, semknutá pevně kolem KSČ, v jejímž čele stál tehdejší prozíravý a osvědčený předseda vlády Klement Gottwald. Zapomněli na uvědomělou jednotu milionů pracujícího lidu seskupenou v ROH, v jehož čele stál pevně dnešní předseda vlády Antonín Zápotocký.

Proto svůj podlý a špinavý boj musili prohráti a vítězná dělnická třída je po právu smetla do politických propadlišť, odkud není návratu. Mnozí z nich dokončili zradu na vlastním národu tím, že v žoldu amerických válečných imperialistů sní o návratu do svých ztracených posic po boku osvobozených fašistických generálů a nacistického Wehrmachtu. Byli by ochotni obětovati vše, co náš pracující lid si svou pílí vybudoval, byl by jim lhostejný osud našich národů, mužů, dětí a žen, jen kdyby své osobní ambice uspokojili třeba i krvavou válkou a ztrátou svobody našeho státu.

Za tím účelem a pak také proto, aby si svůj špinavý groš od svých chlebodárců zasloužili, vysílají do naší vlasti vycvičené špiony, zrádce a záškodníky, kteří zde mají nejen prováděti činnost špionážní a záškodnickou, ale i získávati spřežence především z řad poražené reakce. Jací jsou to lidé, kteří se za hanebný groš této špinavé práci zaprodávají a jaký mají cíl, nám nejlépe ukázaly loňské i letošní procesy s desítkami takovýchto zrádců.

Vezměme třebas proces s Horákovou a jejími dalšími 12 kumpány, který se projednával loni počátkem června před státním soudem na Pankráci. Proč tito lidé ve spojení se zrádnou emigrací a ve službách anglo-amerických imperialistů usilovali za pomoci další sítě agentů, špionů a diversantů o rozvrácení naší lidově demokratické republiky, o obnovu kapitalistického panství v naší zemi? Proč se dopouštěli velezrady na státě, který jim dal důvěru a možnost velmi slušné existence? Protože nenáviděli dělnickou třídu a pracující lid, který už nemohli vykořisťovat; byli ješitní a sobečtí, chtěli zpět své továrny a velkostatky a chtěli vládnouti. Nenáviděli Sovětský svaz, který jim stál v cestě, poněvadž byl mocnou oporou a ochráncem všech lidově demokratických států a jejich pracujícího lidu. A svých kořistnických protilidových třídních zájmů chtěli dosáhnouti i za cenu války, jíž by naše země byla těžce postižena. Miladě Horákové bylo docela lhostejno, že by mezi zabitými dětmi, žijícími v Praze, byla i její dcera.

Osobně jsem byl přítomen při projednávání případu dr. Hejdy a Nestávala. Nepopírám, že jsem byl zhnusen nad podlými prostředky, jakými tito lidé a jejich kumpáni zrazovali zájmy vlastního lidu a vlastního státu cizím kapitalistům. Bývalí "hurá vlastenci" se stávali placenými agenty západních imperialistů. Jejich podrobně vypracovaný hospodářský a politický program nikterak nezakrýval svou fašistickou náplň. Nepočítá s účastí pracujícího lidu v jakémkoli rozhodování, neboť v jedné pasáži se mluví o tom, že přijímání a propouštění zaměstnanců je výlučně věcí továrníka nebo ředitele. Proto také jejich rozvratná činnost byla namířena do řad našich jednotných odborů, aby síla dělnické třídy byla podlomena a aby takovýmto způsobem nebylo nutno se zástupci dělnické třídy v jejich připravovaném "staronovém" kapitalistickém zřízení jednat a počítat. Tito zrádci měli ve svém programu i rozpuštění marxistických stran, to znamená strany komunistické, a potrestání nejen jejich činovníků, ale i všech, kdož s nimi spolupracují. Pamatovali také na uspořádání "vesnice", a to tak, že za samostatného zemědělce by byl považován pouze ten, kdo by hospodářsky stačil na více než 20 kusů hovězího dobytka. Ostatní by zmizeli v džungli jejich velkoagrární politiky v nejlepším případě jako deputátníci, neboť prý, podle slov pana Hejdy, jsou nerentabilní. Stejně svérázným způsobem chtěl tento pán svým programem řešit bytovou krisi, a to podstatným zvýšením nájemného, aby si to pracující nemohl zaplatit. Takový je tedy morální profil těch, kteří vytvářeli u nás špionážní síť, aby její pomocí zaprodal zájmy našeho pracujícího lidu za hrst čočovice západním imperialistům, jejichž přímá účast na těchto hanebnostech byla nade vší pochybnost prokázána. Národ však s nimi po právu a spravedlivě zúčtoval, tak jako zúčtuje s každým, kdo by chtěl náš úspěšný vývoj k socialismu zvrátit anebo jej brzdit.

Jiný, ale přece jen velmi podobný obraz objevuje se nám při procesním řízení s vysokými církevními hodnostáři českými i slovenskými. Opět je zde prokázána velezrada a vyzvědačství ve prospěch cizích imperialistických mocností, která se tentokráte děla nejen cestou zrádné emigrace, ale přímo cestou Vatikánu. Velezrádná činnost skupiny Zela, Opasek, Jarolímek a spol. je zaměřena na vyvolávání neklidu v řadách věřících, rozpoutání kulturního boje a zničení lidově demokratického zřízení republiky třeba i za cenu vražd, teroru i války. Při tom ani jim nešlo o nic jiného, než o vlastní sobecké zájmy, o zachování obrovských církevních statků, bohatství a prebend, o tučné zisky a vládu nad nižším klérem a věřícími. Neštítili se žádných prostředků, jako jsou podvody a podvodné machinace při majetkových převodech, jen aby co nejvíce ukořistili pro sebe. "Důstojný pán biskup Zela" nejenže sám se v r. 1946 dopustil jako svědek před soudem křivé přísahy, ale svedl k tomuto křivému svědectví, které je přece smrtelným hříchem, i jiné osoby. A to proto, aby zakryl svou konfidentskou činnost z doby okupace, kdy místo Bohu sloužil Němcům, spolupracoval s nimi a zrazoval jim české lidi, ačkoli to pro ně znamenalo záhubu. Celá jeho činnost směřovala ne k zájmům duchovním, ale nejvýše hmotným, a za tyto hmotné, kořistnické kapitalistické zájmy ochotně zrazovali a zaprodávali naši krásnou zem i s věřícími.

I oni, kteří byli stejně zavilými nepřáteli našeho lidově demokratického zřízení a našeho lidu, jako slovenští biskupové Vojtaššák, Buzalka a Gojdič, došli zasloužené odplaty našich lidově demokratických soudů.

Tito a podobní špioni a zrádci objevují se sice jako nežádoucí, ale přece jenom průvodní zjev při úspěšné výstavbě a přestavbě našeho hospodářství na cestě k socialismu. Dík naší národní a státní bezpečnosti a naší lidové justici dovedli jsme je nejen odhalit a zneškodnit, ale i spravedlivě potrestat. Náš pracující lid důrazně odsoudil odporné činy těchto škůdců národa a dokázal, že žádný čestný člověk v tomto státě nemůže s nimi míti nic společného, poněvadž ohrožují šťastné a klidné budování naší vlasti a život každého jednotlivce.

Tím však záškodnická, špionská a diversantská činnost domácí a zahraniční reakce nekončí. Vedle uvedených procesů musíme vidět - a ukázala nám to řada dalších soudních přelíčení - že nepřítel se snaží brzdit naši cestu k socialismu všude, kde se mu jen k tomu naskytne příležitost. Je možné ukázat na úmyslně založené požáry, na zničené stroje, na hospodářskou špionáž, na rozeštvání věřících nehodnými duchovními a na maskované sabotáže při výstavbě našeho průmyslu. A nejen to. Špioni, sabotážníci a diversanti se snaží rozrušovat naše hospodářství a zásobování panikářskou šuškandou. Jednou je to nestálost měny nebo výměna peněz, jindy zase, že nebude to anebo to, a vždy ještě se najdou bohužel hloupí, anebo jen prostomyslní lidé, kteří uvěří "důvěryhodnému pánovi nebo paničce", skoupí kdeco za poslední korunu a pak si chodí do konce měsíce půjčovat peníze k sousedům. Přitom má takový člověk skladiště nepotřebného nebo zkáze podléhajícího zboží. Pozdě je ovšem potom litovat.

Špioni a záškodníci sahají i na život našich spoluobčanů, kteří svou prací dokazují, že věc socialismu je věcí všech poctivých občanů tohoto státu. Nedávné procesy na Milevsku, kde vesničtí boháči zavraždili čestného a poctivého předsedu MNV, usilujícího o založení JZD, proces v Čáslavi proti řemeslným zločincům a bývalým fabrikantům a statkářům, v němž bylo odhaleno, jak nepřátelé pokroku se neštítili ani dvou vražd pokrokových občanů, jsou jistě odstrašujícím důkazem, že reakce ve svých marných pokusech získat zpět ztracenou moc se neštítí žádných prostředků. Výhružné anonymní dopisy některým poctivým pracovníkům a bojovníkům za náš lepší zítřek jsou také jedním z prostředků naší "páté kolony", který však zůstává neúčinný. Je však nutno počítat s tím, že s dalšími úspěchy, které naši pracující při uskutečňování zvýšených úkolů ve třetím roce Gottwaldovy pětiletky plní, budou nám váleční imperialističtí štváči ve spojení s naší reakcí klást další překážky a snažit se způsobovat nové potíže.

A tu je potřeba, abychom se nespoléhali jen na naše bezpečnostní orgány, nýbrž aby každý náš poctivý občan se stal sám bezpečnostním orgánem na místě, na kterém pracuje anebo žije, aby stál na stráži našeho tak krásně se rozvíjejícího národního hospodářství a aby bez milosti odhaloval každého, kdo by se snažil mařit výsledky pilné práce našich dělníků, malých i středních rolníků a úředníků. Je potřeba více než dosud dbát na bezpečnost našich závodů, které si naši dělníci a technici s nadšenou obětavostí vybudovali, jakož i na bezpečnost objektů našich JZD, ČSSS a STS. Zvlášť důležitým článkem našeho hospodářského života je i naše doprava, kde zvlášť nutno zvýšit bdělost a ostražitost. Loňský zločinný únos 58 našich občanů letadly do Erdingu je toho nejlepším dokladem.

Mnohým, zločinnou rukou napáchaným škodám se mohlo zabránit, kdyby každý z nás byl na stráži, všímal si více řečí a počinů lidi kolem sebe a upozornil na zjevy třídního nepřátelství. Vždyť přece proti hrstce zločinců, zrádců a špionů stojí nejen dělnická třída, ale milionové masy všeho pracujícího lidu, každý upřímný vlastenec, Čech anebo Slovák - zkrátka celý národ. Nesmíme zapomínat, že k vybudování továrny, mostu anebo kravínu je potřeba úsilí mnoha lidí, avšak k jejich zničení stačí hrstka darebáků. Zvýšení bdělosti a ostražitosti v každodenní naší práci, na každém pracovišti a ve všech orgánech i složkách Národní fronty, to nejsou jen prázdná slova, nýbrž velmi vážný úkol, který nám všem znovu uložil při únorovém zasedání ÚV KSČ náš pan president Klement Gottwald. (Potlesk.)

Přesto však jsou u nás ještě lidé, kteří ve své prostomyslnosti se domnívají, že není nutno vést ostrý boj proti všem zbytkům buržoasie a reakce, která chce znovu získat své ztracené posice. Domnívají se, že výstavbě socialismu nemůže reakce již nijak uškodit, a naše úspěchy je ukolébávají v bezstarostnost o naši další cestu. Tyto domněnky jsou nesprávné a mohly by vést i k nebezpečným důsledkům. Je nutno co nejostřeji vésti boj proti zbytkům reakce, odhalovat její methody skrytého boje a nemilosrdně postupovat proti všem, kdož jakýmkoliv způsobem vystupují proti naší lidové demokracii. Je třeba vychovat všechny naše spoluobčany, aby okamžitě vyvozovali důsledky ze všech štvavých i poťouchlých řečí, které ještě slýcháváme ve vlacích, autobusech nebo obchodech a které v podstatě zakrývají tvář třídního nepřítele, snažícího se rozdmychovat nespokojenost, vyvolávat neklid a tím i narušovat naši socialistickou výstavbu. Kolika nedozírným škodám můžeme zabránit, bude-li každý z nás na stráži a bude-li důsledné odhalovat tvář třídního nepřítele. I v tomto směru musíme se učit od Sovětského svazu a vést důsledně boj proti třídním nepřátelům. To, že SSSR včas odhalil všechny pikle reakce, ať už tomu bylo v procesu s t. zv. průmyslovou stranou, která vedla svůj boj sabotážemi v hospodářství, nebo ať už to bylo v procesu proti trockistům, všude bylo patrno, že i v SSSR se reakce spojila se zahraničními nepřáteli, aby tak poškodila výstavbu socialismu v SSSR. A právě tím, že všechny tyto pikle byly včas odhaleny a nepřátelé zneškodněni, ukázalo se, že SSSR se stal jednotným, silným a nepřemožitelným tak, že mohl odolat obrovskému náporu fašismu ve Velké vlastenecké válce a slavně zvítězit.

Také u nás nedávno odhalené a zneškodněné zrádné spiknutí kliky Šlinga, Švermové, Clementise a spol. v lůně KSČ je pro nás všechny poučným příkladem, jak nutno všude a zejména ve všech složkách Národní fronty zvýšit bdělost a ostražitost. Otevřenost, se kterou byl případ na zasedání ÚV KSČ projednáván, vzbudila úctu a respekt našeho pracujícího lidu a ve všech složkách obrozené Národní fronty. Všichni jsme za toto včasné a rázné odhalení vedoucí složce Národní fronty, KSČ, velmi vděčni, zejména jsou-li nám známy dalekosáhlé záměry této zrádcovské smečky, která se neštítila ani vražd k dosažení svého špinavého cíle. Rozhodnost a otevřenost, se kterou KSČ tento vážný případ odhalila a přikročila k jeho likvidaci, musí se stát vzorem pro všechny složky obrozené Národní fronty a pro každého našeho občana. Zvýšená bdělost a ostražitost budiž každodenní součástí našeho boje za mír, neboť nedáme-li nepříteli možnost rušit naši výstavbu, splníme úkoly vyplývající z plánu a rozpočtu a posílíme naši republiku tak, že se stane pevným článkem světového hnutí obránců míru. Při tom budeme skutečně jako oko v hlavě střežit a prohlubovat spojenectví a přátelství s vedoucí silou míru, s naším velkým a upřímným přítelem Sovětským svazem a zůstaneme až do konce věrni velikému Stalinovi. (Potlesk.)

V závěru pak chtěl bych končit citátem našeho pana presidenta Klementa Gottwalda: "Ještě žádnému, žádnému z agentů a zrádců u nás stromy do nebe nenarostly a neporostou. Nakonec na každého z těchto lotrů dojde. Na každého dojde a každého stihne zasloužený trest. Československo nebude druhou Jugoslávií".

Pod dojmem těchto slov můžeme klidně a s důvěrou pokračovat s miliony našich pracujících v uskutečňování velikých, ale krásných úkolů ve výstavbě naší socialistické vlasti, pro něž náš státní rozpočet na r. 1951 vytváří všechny předpoklady. Proto s nadšením dále a ještě směleji za našim prvním dělníkem - presidentem Klementem Gottwaldem - vpřed, k socialismu. (Potlesk.)

Předseda: Dávám slovo poslednímu řečníku v rozpravě, panu posl. V. Davidovi.

Posl. David: Vážení soudruzi a soudružky, vážení přátelé! Naše Národní shromáždění schválí dnes návrh rozpočtu třetího roku pětiletky, předložený ministrem financí soudr. Jar. Kabešem. Bude to závažný akt v životě naší země.

Rozpočet je dokument o dosažených vítězstvích našeho lidu, je dokument síly a moci naší republiky, je obraz hospodářského života a nových, ještě větších úkolů, jež si lid klade pří budování socialismu. Obrovská čísla našeho rozpočtu mluví o nezadržitelném rozvoji našeho hospodářství. Podávají důkaz o tom, že nový režim hospodaří lépe než kapitalistický, že dosáhl vyšší výrobnosti práce než kapitalistický, že zajišťuje stále stoupající životní úroveň pracujících. Na rozdíl od rozpočtů kapitalistických zemí, vykazujících obrovské schodky, jejichž úhrada spadne na bedra pracujících, je náš rozpočet opět a trvale nejen vyrovnaný, ale vykazuje i značný přebytek. Tento zjev má pro nás zejména ten radostný důsledek, že tvoří pevný základ stability naší měny.

To, co dosud náš nový režim dokázal, musí každého naplnit radostí, důvěrou a jistotou. Reakce záměrně snižuje velikost a význam pracovních vítězství našeho lidu, tím spíše však musí lid vidět a vyzdvihnout výsledky své práce.

Budovatelských vítězství bylo dosaženo obětavou prací našeho lidu, především dělnické třídy, která do široka rozvinula prapor socialistického soutěžení a údernického hnutí. Denodenní obětavou prací naše dělnická třída prokazuje své vedoucí místo v národě. Republika má v ní dobrého hospodáře. Dělnická třída a pracující lid pochopili, že budujíce republiku, budují ji pro sebe, pro své štěstí.

Čest patří i vykonané práci našich zemědělců, zejména těm, kteří pracují v JZD. V těžkém boji proti vesnickým boháčům pomáhají stavět základy svého šťastného života. Pocítili, že mají na své straně rozhodující síly země: dělnickou třídu a její předvoj, Komunistickou stranu Československa. Dosavadní úspěchy byly dosaženy v pevném a věrném svazku dělníků a rolníků.

Na úspěších má svůj velký podíl i naše nová inteligence, která našla své místo v obrovském budování země a ruku v ruce s ostatním lidem staví základy socialismu.

Na našich budovatelských úspěších podílí se čestně mládež naší země, na jejíž štěstí denně myslí president, strana a vláda a které se nikdy ani nemohlo zdát, jaké možnosti životního rozletu dá jí nový režim.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP