Úterý 20. prosince 1949

(Začátek schůze v 11 hod.)

Přítomni:

Předseda dr John.

Místopředsedové Komzala, dr Polanský, dr Procházka, Richter, Valo, V. David, Žiak.

Členové vlády: předseda vlády Zápotocký; náměstkové předsedy vlády Fierlinger, dr Ševčík; ministr předseda Státního úřadu plánovacího dr Dolanský, ministři dr Clementis, Nosek, Kabeš, dr Nejedlý, dr Čepička, v. Kopecký, Kliment, Ďuriš, Krajčír, Petr, Inž. dr Šlechta, dr Neuman, Erban, Plojhar, inž. Jankovcová, dr Šrobár.

Předseda NÚKÚ dr Friedmann.

252 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik, jeho náměstkové dr Ramajzl, dr Rattinger.

(Za zvuků fanfár z Libuše, přednesených pražskými pozounéry, vstupuje president republiky Klement Gottwald s chotí a doprovodem, Uváděni místopředsedou NS V. Davidem a nám. gen. tajemníka dr Rattingrem. do presidentské lóže. Poslanci povstávají a obráceni k presidentské lóži nadšeným potleskem vzdávají hold presidentu republiky. Shromáždění usedá.)

Předseda (zvoní): Zahajuji slavnostní schůzi Národního shromáždění republiky Československé, která byla svolána na počest 70. narozenin generalissima Josefa Vissarionoviče Stalina. (Poslanci povstávají. Hlučný, dlouho trvající potlesk. Poslanci opět usedají) Jménem Národního shromáždění republiky Československé vítám mezi námi co nejsrdečněji pana presidenta republiky Klementa Gottwalda a paní Martu Gottwaldovou. (Poslanci povstávají a s bouřlivým, dlouho trvajícím potleskem se obracejí k presidentské lóži. Poté opět usedají.)

Pane presidente republiky, paní a pánové! Doba, ve které žijeme, je vyznačena mohutnou proměnou celé lidské společnosti. Tato proměna se netýká ovšem jenom některé její části anebo některého jejího kontinentu, nýbrž zasahuje celý lidský svět v zákonité a řetězové souvislosti a revolučně přeskupuje všechny jeho třídy a vrstvy. Její obrovitost a převratnost lze snad srovnat jenom s geologickými přesuny, kterými prošla v dávné minulosti naše země. Jde v pravém slova smyslu o události všesvětové a všelidské.

Jejich smyslem je odstranění jakéhokoli vykořisťování, jakékoli poroby a nesvobody. Celé lidské dějiny ve sledu všech třídních bojů, jimiž jsou prostoupeny, jsou zápasem o dosažení těchto cílů. Zajisté že v minulosti vždy jenom pro omezený, i když stále se rozšiřující počet lidí. Teprve moderní doba, přinášející s sebou vznik, rozvoj a nakonec uvědomělé zocelení a jednotu dělnické třídy, je předurčena k jejich rozhodujícímu závěru. Nejvíce vykořisťovaná, nejvíce porobená a nesvobodná dělnická třída vyrůstá v ní v onu nezměrnou sílu, která osvobozujíc sebe, nutně a současně osvobozuje všechny vykořisťované, potlačované a nesvobodné. Vystupujíc z nejhlubšího stínu lidské společnosti na její povrch a přebírajíc vůdčí a rozhodnou roli v tomto zápase, dovršuje a naplňuje nejvyšší a jinak nedosažitelný vrchol veškeré lidské kultury.

Před 70 lety se narodil v městě Gori v Zakavkazsku Josef Vissiarionovič Stalin. Člověk, jehož věk je naplněn živou historií tohoto úsilí. Muž, který v čele své třídy je jeho osnovatelem i vojevůdcem. Dělník, který za branami jeho nových a stále slavnějších vítězství svýma rukama zvedá celý svět do nových podob svobody. Šťastný genij, zformovaný a vytvořený dělnickou třídou pro dělnickou třídu a tím pro celý svět a pro všechno lidstvo.

V těchto dnech jsou k němu obráceny oči celého světa, tak, jak tomu dosud nikdy k jedinému člověku v historii nebylo. Přes všechny země, přes všechny národy a rasy, od pólu k pólu. Stovky milionů lidí k němu takto vzhlížejí s vděčností a úctou a jiné stovky miliónů s nadějí a se stejnou úctou. Od prvého socialistického státu na světě přes země tvořící v klidu a pokoji svou socialistickou budoucnost, přes státy, ponořené ještě v útisk, zmatek a rozvrat ničivého monopolistického imperialismu, přes mříže novofašistických žalářů a přes zkrvavená pole koloniálních, byť i někdy také evropských bojišť.

Takto jsou zítřejší 70. narozeniny generalissima Stalina největší politickou manifestací v dějinách lidstva. Jsou manifestací jednoty dělnické třídy v jejím boji za socialismus, jsou manifestací všech vykořisťovaných a zotročených a jejich vůle k svobodě, jsou manifestací všech pokrokových a mírumilovných sil a jejich jednotné vůle k trvalému světovému míru. Zároveň vsak také znamenají vztyčení slavného bojového stalinského praporce s heslem: "Naše věc je spravedlivá, my zvítězíme!" na všechna tato bojiště, ať jsou kdekoli v Evropě, v Asii, v Americe nebo v kterémkoli světadíle, na nichž je rozhodováno o pokroku, demokracii, socialismu a míru. Ano, vztyčení vítězného znamení Stalina nad celým světem.

V městě Gori v Zakavkazsku vstupuje před 70 lety Josef Vissarionovič Stalin v život. Jeho otec byl malým obuvníkem a potom továrním dělníkem. Jeho matka pocházela z nevolnické rodiny. Jeho lid byl přitisknut do hospodářské i národní zaostalosti bezohledným carským kolonisátorstvím. Jeho země byla olupována a drancována vzrůstajícím ruským kapitalismem, stále mocněji vykořisťujícím zakavkazské dělníky a rolníky všech národností.

A proto zde a v odporu k tomu všemu jsou všechny kořeny Stalinova revolucionářství. Odtud začíná jeho cesta přes tifliský pravoslavný seminář k marxistickým kroužkům, k organisátorské a vůdčí práci mezi dělníky a k poznávání Leninových článků a spisů. Přes Marxe a Engelse jde nutně a důsledně za Leninem, za tímto horským orlem, jenž nezná bázně v boji a směle vede stranu, jak říká Stalin, po neprobádaných stezkách ruského revolučního hnutí.

Sám potom mohutným vzmachem se vzpíná k tomuto svému vzoru. Vstupuje do čela revolučního socialismu v Zakavkazsku, bojuje na všech jeho frontách, rozvíjí jeho Ideologii podle přísné a důsledné zákonitosti tvořivého marxismu a leninismu, spoluvytváří bojový předvoj dělnické třídy, její revoluční stranu zcela nového, bolševického typu, prochází odbojem, ilegalitou, zatčeními a deportacemi na Sibiř a vždy prchá z pařátů svých nepřátel. Stalinská ocel je v této době kalena do největší tvrdosti a pevnosti, stalinská ocel je v této době broušena v nejostřejší a nejúdernější břit!

Takový Stalin se setkává v revolučních dnech roku 1917 s Leninem, s tímto horským orlem revoluce, už jako jeho blíženec, jako jeho rodný, prostoupený stejnou krví, jako spolutvůrce, pokračovatel a dědic celého Leninova revolučního díla.

A tu, v této vrcholné a rozhodující dějin době vedle Lenina probojovává Stalin přeměnu buržoasně demokratické únorové revoluce v revoluci socialistickou. Vedle Lenina vede Stalin dělnickou třídu a bolševickou stranu k ozbrojenému povstání. Vedle Lenina je Stalin inspirátorem a organisátorem vítězství Říjnové socialistické revoluce. Vedle Lenina uskutečňuje Stalin socialismus v průmyslově zaostalém Rusku, v zemi, i když nesmírné, tož přece jako stát stojící osamoceně v soustředěných útocích neustálého kapitalistického obklíčení.

Ze tříleté válečné vřavy a z bojového chaosu intervenčních a občanských válek se však stále zřetelněji vylupuje velkolepé Leninovo a Stalinovo budovatelské dílo, nový a mladý stát dělníků a rolníků. Přes první ústavu z r. 1918 dochází podle myšlenek Stalinových, obohacujících marxismus a leninismus theoretickým rozřešením národnostních otázek, k vytvoření sovětských republik, jež se pak v prosinci roku 1922 dobrovolně sjednocují v Sovětský svaz. To je velké vítězství Leninovy a Stalinovy národnostní koncepce.

A právě v této době, na rozhraní mezi revolucí a válkou na jedné straně a mírovou výstavbou socialistického hospodářství a státu na druhé straně je na návrh Leninův, jehož činnost je stále více brzděna postupující churavostí, zvolen generálním sekretářem ústředního výboru všesvazové komunistické strany bolševiků Josef Vissarionovič Stalin. Od této doby stále výrazněji vstupuje do čela všeho sovětského dění, aby po smrti svého velikého učitele a druha, Vladimíra Iljiče Lenina, vstoupil na jeho místo vůdce bolševické strany a zároveň vůdce pracujícího lidu celého světa. "Leninův prapor, prapor strany vysoko vztyčil a dále nese Stalin vynikající Leninův žák, nejgeniálnější syn bolševické strany, důstojný nástupce a veliký pokračovatel Leninova díla."

Pod Stalinovým vedením byl rozdrcen nápor vnitřní i zahraniční reakce, ohrožující existenci Sovětského svazu.

Pod Stalinovým vedením byla uskutečněna obrovská přestavba celé sovětské země, jež stalinskými pětiletkami byla přeměněna ze země hospodářsky zaostalé a agrární ve vyspělou zemi průmyslovou.

Pod Stalinovým vedením byly rozvinuty a dále se rozvíjejí všechny přebohaté tvůrčí síly sovětského pracujícího lidu, který zvládnutím přírodních sil, technikou a vědou se stává svrchovaným pánem svého osudu a své budoucnosti.

Pod Stalinovým vedením byla dovršena přestavba sovětské společnosti ve společnost socialistickou. Stalinskou ústavou je pevně zformován socialistický stát dvou sbratřených tříd, dělníků a rolníků, a zajištěna po prvé v dějinách opravdová demokracie, demokracie socIalistická.

Pod Stalinovým vedením zvítězil slavně sovětský lid ve velké vlastenecké válce nad světovým fašismem a stal se tak zachráncem celého lidstva před barbarskou záhubou. Stalin je osnovatelem a strůjcem tohoto největšího vítězství v lidských dějinách.

Pod Stalinovým vedením byly v Sovětském svazu odstraněny všechny rány způsobené strašnou poslední světovou válkou a byla nastoupena cesta k novým metám socialistického budování, k hospodářskému prvenství na celém světě a k uskutečňování komunismu.

Pod vedením Stalinových tvůrčích myšlenek a podle slavného příkladu Svazu sovětských socialistických republik pracující lid lidových demokracií nastoupil svou bezpečnou cestu k socIalIsmu.

Pod Stalinovým vedením, opřeno o zkušenosti stalinské Všesvazové komunistické strany bolševiků a o nezdolnou sílu Sovětského svazu, soustřeďuje se všesvětové dělnické hnutí v mezinárodní bojovou jednotu k jistému vítězství socialismu.

Pod Stalinovým vedením a se Sovětským svazem v čele se seskupují síly pokroku, demokracie a svobody na celém světě v jednotnou frontu k boji na obranu a udržení světového míru.

J. Vissarionovič Stalin, tento pokračovatel a uskutečňovatel Marxe, Engelse a Lenina, patří nepochybně především národům Sovětského svazu. Ale právě proto a stejně také národům celého světa a také nám, Čechům a Slovákům. Jeho dílo má dosah všelidský a všesvětový. Jím je dovršen vývoj lidské společnosti a jím lidská společnost dosahuje vrcholu a naplnění celé své tisícileté kultury. Jeho věc je věcí všeho lidstva, jeho věc je věcí spravedlivou a proto zvítězí pro celé lidstvo.

My zde v Československu vzhlížíme dnes k soudruhu Stalinovi se zvláštní úctou, vděčností a láskou. Naše dělnická třída a všechen náš pracující lid měst i venkova je si dobře vědom a vždycky si bude dobře vědom všeho, za co mu vděčí. Nikdy nezapomeneme jeho úsilí o naše národní osvobození, vyslovené v jeho theoretickém díle o národnostní otázce už dávno před světovou válkou. Nikdy nezapomeneme jeho neotřesitelné věrnosti k našim národům a k našemu státu v době mnichovské krise, kdy jsme byli zrazeni všemi domnělými zahraničními přáteli a zaprodáni vlastní mnichováckou reakcí. Nikdy nezapomeneme podpory, kterou během poslední války poskytoval našemu osvobozovacímu úsilí. Nikdy nezapomeneme jemu, jeho armádám a jeho lidu obětí, kterými bylo vykoupeno také naše osvobození v roce 1945. Nikdy nezapomeneme jeho ochrany, jež nám umožnila, abychom cestou lidové demokracie procházeli v klidu, pokoji a míru k socialismu. A nikdy konečně nezapomeneme Josefu Vissarionoviči Stalinovi, že v čele s ním a pro všechny národy a státy můžeme být svobodně a plně účastni boje za mír, demokracii, svobodu a socialismus na celém světě.

Sedmdesáté narozeniny generalissima Stalina jsou největší politickou manifestací v dějinách lidstva. Přes všechny země, přes všechny národy a rasy vzhlíží k němu v tyto dny stovky miliónů lidí s nekonečnou vděčností a úctou a jiné stovky miliónů lidí s bezmeznou nadějí a se stejnou úctou. Od prvého socialistického státu na světě přes země tvořící v klidu a pokoji svou socialistickou budoucnost, přes státy ponořené ještě v útisk, zmatek a rozvrat ničivého monopolistického imperialismu, přes mříže novofašistických žalářů a přes zkrvavená pole koloniálních, byť i někdy evropských bojišť.

My, zde v Československu, jsme šťastnou a radostnou zemí, neboť v pokoji a míru za vedení dobrého a věrného žáka a přítele generalissima Stalina, našeho presidenta republiky Klementa Gottwalda a v čele s komunistickou stranou Československa, budujeme svou prací svůj socialistický stát. Jsme šťastnou a bezpečnou zemí, protože jsme pevně chráněni svou jednotou se Sovětským svazem a svou vděčností k němu.

Proto naše pozdravy a přání k 70. narozeninám generalissima Stalina, k sedmdesátým narozeninám našeho osvoboditele, učitele, rádce a nejvěrnějšího přítele jsou nejradostnější, nejupřímnější a nejvděčnější. Ať dlouho žije generalissimus Stalin!

(Poslanci povstávají, bouřlivě tleskají a opětovně provolávají: Ať žije soudruh Stalin! -. Poslanci opět usedají.)

Byl mi podán návrh poslanců Komzaly, Davida, Štětky, dr Beráka, Koktána, Žiaka, Pokojného a druhů na zdravici Národního shromáždění republiky Československé k 70. narozeninám generalissima Josefa Vissarionoviče Stalina. žádám pana místopředsedu Komzalu, aby návrh zdravice přednesl. (Poslanci povstávají.)

Podpredseda Komza a (číta): Drahý generalissimus Stalin,

my, volení zástupcovia ľudu československého, spomínajúc Vašich 70. narodenín, pozdravujeme Vás čo najvrúcnejšie v mene národov Československej republiky.

S horúcou vďakou si uvedomujeme, jak hlbokou studnicou poznania a skúseností je Vaše životné dielo pre pracujúci ľud a pokrokové sily celého sveta i našej vlasti. Ako tvorca novej epochy v historickom svetovom vývoj i prebudili ste v pracujúcom ľude všetku jeho tvorčiu silu a učinili ste z neho hrdinského a cieľavedomého staviteľa sveta lepšieho a spravodlivejšieho, sveta socializmu, jedinej to nádeje všetkého pokrokového ľudstva.

Víťazným vedením veľkej vlasteneckej vojny prebudili ste a znásobili najhrdinskejšie sily národov Sovietskeho sväzu, ktoré zachránily svetovú civilizáciu, vrátily slobodu a samostatnosť početným národom, oslobodily človeka. Preto po víťaznej vojne nad silami reakcie stále hojnejšie sa stavajú na celom svete všetci pokrokoví ľudia pod vašu slávnu a víťaznú zástavu, ktorá je jedinou zárukou trvalého a spravodlivého mieru na všetky časy.

My, ako predstavitelia československého ľudu, s osobitnou vďakou spomíname bratskú a trvalú pomoc, ktorú ste nám vždy poskytovali. Boli ste to Vy, ktorý ste boli našou oporou v najťažších dňoch fašistického útlaku. Boli ste to Vy, pod ktorého velením slávna sovietska armáda oslobodila našu vlasť. A ste to Vy, ktorý ste záštitou našej samostatnosti a ktorý nám pomáhate v našom socialistickom budovaní, nasledujúcom krásny príklad prvého socialistického štátu sveta, ktorého ste vy tvorcom. Naše národy tejto Vašej pomoci, drahý generalissimus Stalin, nikdy nezabudnú. A ešte v užšej bratskej spolupráci s veľkým Sovietskym sväzom nikdy už nepopustia z ruky zástavu, ktorú ste Vy prijali z ruky Leninovej a ktorá je tiež pre nás, pre všetok ľud československý, zástavou cti, radostnej budúcnosti, slobody a mieru.

Národné shromaždenie republiky Československej ďakuje vám, drahý generalissimus Stalin, za Vaše ne smrteľné dielo, ktoré ste vykonali pre pracujúcich celého sveta a ktorým ste sa zaslúžili tiež o ľud československý a o jeho vlasť!

Buďte nám dlho zdravý, generalissimus Josef Vissarionovič Stalin!

(Dlhotrvajúci, búrlivý potlesk. Poslanci usadajú.)

Předseda: Kdo souhlasí s návrhem zdravíce Národního shromáždění republiky Československé k 70. narozeninám generalissima Josefa Vissarionoviče Stalina tak, jak byla přednesena panem místopředsedou Komzalou, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji vám. Národní shromáždění se jednomyslně usneslo na navržené zdravici k 70. narozeninám generalissima Josefa Vissarionoviče Stalina. (Poslanci povstávají, bouřlivě tleskají a provolávají: Ať žije soudruh Stalin!) (Pražští pozounéři hrají československou a sovětskou hymnu.)

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hod. 33 min.)

(Poslanci obráceni k presidentské lóži bouřlivě tleskají a volají: Ať žije soudruh Gottwald! President republiky Klement Gottwald s chotí a doprovodem opouštějí lóži.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP