Pátek 10. července 1925

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti hlav. stát. zastupitelství v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. Hlinky pro přečin urážky presidenta podle § 11, č. 1 a 2 zákona na ochranu republiky (tisk 4882).

Dávám slovo p. posl. Konečnému, který jest zpravodajem za omluveného a nepřítomného p. posl. Moudrého.

Zpravodaj posl. Konečný: Slavná sněmovno! Hlavní státní zastupitelství v Bratislavě žádá za vydání k trest. stíhání posl. Hlinky pro přečin urážky presidenta republiky podle §u 11, č. 1 a 2 zákona na ochranu republiky. Podle svědeckých výpovědí Iv. Kozy Matějova napsal prý p. posl. Hlinka článek v časopise "Slovák" ze dne 5. dubna 1924 a v tomto satyrickém článku prý se dotkl cti presidenta republiky.

Imunitní výbor vyslovil zásadní názor, že nelze imunitu poslaneckou propůjčovati jako ochranu proti tiskovým přečinům, a proto rozhodl, aby posl. Hlinka byl vydán k trestnímu stíhání.

Předseda (zvoní): Ke slovu je přihlášen p. posl. Hlinka. Dávám mu slovo.

Posl. Hlinka: Slávna snemovňa, páni a dámy! Podľa referátu veľacteného kolegu referenta v záležitosti mojej, ja mám byť vydaný pre urážku na cti pána prezidenta. Aby táto záležitosť bola úplne známa, dovolím si obsah toho článku, vlastne toho pasusu, pre ktorý som inkriminovaný, žalovaný a pre ktorý mám byť vydaný, prečítať:

Jedná sa o jeden článok "Slováka", ktorý bol napísaný 2. apríla minulého roku "Prechádzka Prahou a svetom". Medzi inými napísal som z Prahy túto noticku (čte):

"A veru by sa boli mohli už niečo naučiť za 6 rokov republiky. Veď nielen ťveľký tarsický rečník PavelŤ, ako ho menuje "Denník", ale aj "Vrchný rabín" Stein z Ch. Planej ich učí mnoho dobrého. Keby sa bol Pavel spojil s alexandrínskou školou, mohol by mnoho vykonať. Tak aj katolícki kňazi. Čujte! Oberrabín von Plana napísal brožúru v Mariánskych kúpeľoch pod menom: ťMasaryk v synagogeŤ. Kňazi čujte, budete mať látku na smrtnú alebo veľkonočnú nedeľu. ťOtecko, Tatíček!Ť - tak píše totiž ten oberrabín von Plana - ťBudeš-li k upevneniu ochrany svojej potrebovať orlov, chrániacich pravdu, duševne a kultúrne vyspelých - obráť sa na nás, u nás ich najdešŤ."

Tateleben! Majú-li ti chybovať Levi, chrániaci právo a trestajúci bezprávie - my židia Machabei ti ich nahradíme. (O tom by ti vedela hovoriť nebohá Hrúz Anna!) Len nás bráň a daj nám licencie nazpäť."

O Anne Hrúzovej, páni moji, vieme, asi pred 25 rokmi, čo sa stalo? Že vtedy profesor Masaryk bránil proti českej verejnej mienke práve Židov, ktorí boli podozrievaní rituálnou vraždou. - (Čte dále:)

"Tateleben! Máš-li nedostatok pokojamilovných, pilných a plodných pracovníkov, zavolaj len nás, my ti svoje síly ponúkame. (Hneď padnú múry Jericha i slovenskej autonomie!) Volaj nás s dôverou, my ti pomôžeme a k tomu nám Jehova pomáhaj."

Toto je stať inkriminovaná.

Slávna snemovňa! Ja môžem povedať, alios ventos vidi ego. Ja som už niekoľkokrát stál pred súdom a súdmi, a ani týchto súdov sa iste báť nebudem, lebo pevne verím, že v celej republike sa nenajde jeden porotný súd alebo kmeťský súd, ktorý by pre toto jedného poslanca vedel odsúdiť. A divím sa vôbec slávnemu imunitnému výboru, že pri takejto nepatrnej veci, kde niet vôbec urážky, kde sa citujú výrazy českého časopisu, žiada jedného poslanca na vydanie.

Páni moji! Ja o prezidentovi Masarykovi mám svoju mienku, a tú si ja poviem kdekoľvek a kedykoľvek, a mám mienku o profesorovi Masarykovi, a tú som si povedal už pred 30 rokmi. Pánovia moji! Ja viem veľmi dobre dištingvovať medzi profesorom Masarykom a prezidentom Masarykom a chcel by som, vznešená snemovňa, aby to platilo i o jednom každom členovi tejto slávnej snemovne. Ja som si včera dovolil zajsť, pánovia národní socialisti, na vaše shromaždenie na Václavskom námestí. Neviem, či žaloba prijde na vás, pravdepodobne neprijde, na nás by iste prišla, keby sme užívali podobných výrazov. O nás i to viete, čo sme mysleli, u nás cenzurujete i myšlienky, len aby ste nás perzekvovať mohli. Včera sa takto hovorilo na vašom shromaždení: "Kordáč! Do vody s tým lumpom!" (Hluk.)

Slávna snemovňa! Veď vám je ľahko si robiť satyru, keď nás pred súd vlečiete. My pôjdeme. Christianos ad leones! Toho sa nebojíme. Ale, pánovia, čujte, čo včera pokrikovali na vašom shromaždení: "Marmaggi! na hnůj s ním!" (Výkřiky poslanců slovenské ľudové strany.) Sväta stolica . . . (Posl. Sladký: Kdo to říkal? Jmenovat!) Vaši príslušníci. (Posl. Sladký: Jmenovat!) Poďte mi ho sám vyhľadať. (Výkřik posl. Sladkého.) Vaši prívrženci to povedali. Ja mám celú Prahu poznať k vôli pánu Sladkému. Vy dozerajte na vaše shromaždenia. Slávna snemovňa, ja päť-, šesťtisícovú massu z Prahy iste kontrolovať neviem, to by bolo povinnosťou pána kol. Sladkého, aby on vedel povedať, kto to povedal. "Domovina" list agrárnej strany takto píše: "Arcibiskup vystupoval nepřátelsky proti tehdejšímu českému národu" - píše o husitskej dobe - "právě tak jako nyní nemá náš národ ve vysoké hierarchii žádných upřímných přátel". . . . . . . . (Hluk. - Posl. Geršl: Měl pravdu!) Mal pravdu? (Posl. Geršl: To jsme viděli v pastýřském listě! - Hluk. - Předseda zvoní.) Páni moji! Nedráždite nadarmo verejnú mienku. Za to, že niekto nepatrí k vašej strane a k vašim ideovým názorom, za to nie je ešte nepriateľom českého národa. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Žádám o klid.

Pana posl. Hlinku upozorňuji, že předmětem jednání je zpráva výboru imunitního o trestním stíhání pana posl. Hlinky. Žádám ho, aby mluvil k věci.

Posl. Hlinka (čte): "Pražský arcibiskup prodával hodnosti vysokých církevních hodnostářů právě tak, jako činí to dnes klerikální strana." (Posl. dr. Dérer: A ružomberská fara? - Výkřik: A Dérerova trafika?) V Ružomberku je hlavná trafika, nech mi povie pán Dérer, kto je jej majiteľom, kto berie 800.000? (Posl. Geršl: Je to Dérerova trafika?) Ráčte sa opýtať. (Posl. Geršl: Když to říkáte, musím se tázati vás!) Ráčte sa opýtať pána Dérera, on vám povie, že to má vdova Kohútova, Dérerova rodina.

Verejne je známo, veľactená snemovňa, že to boly slová profesora Masaryka, že "Řím musí býti souzen a také odsouzen." (Posl. Zeminová: Také bude! - Výkřiky a odpor poslanců čsl. strany lidové. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Žádám o zachování klidu.

Posl. Hlinka (pokračuje): Známe sú výroky, ktoré predniesol prof. Masaryk: "Padla Vídeň, padne i Řím." Známe sú výroky: "Tolik práv budete míti, kolik si jich uhájíte." A my si ich hájiť budeme. Slávna snemovňa! Nehrajte si so slovenským národom. Včera doniesol "Slovák" dva výroky. Vincenc Boleček, kaplán v Zlatých Moravciach, Julius Hollóš, administrátor v Malých Opatovciach, sú žalovaní a odsúdení pre spovedné tajomstvo. To sa od doby sv. Jána Nepomuckého ešte nestalo, pánovia moji. (Hluk.) Ten kaplán, ktorý budí na tom Maďarsku národné povedomie, dostal 500 Kč pokuty, tomu kaplánovi už rok neplatia jeho mzdu 400 Kč mesačného platu. (Posl. Geršl: Nepoužívejte zpovědnic k politickému vydírání!) Bol ste tiež, pane kolego, na spovedi? (Posl. Geršl: Byl, ale už dřív. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Žádám o klid.

Posl. Hlinka (pokračuje): Známa je výpoveď už nie profesora, ale prezidenta Masaryka: "Poměry církve k státu budou upravené pokojnou cestou a na základě obapolné dohody." Kde je to? Čo sa stalo, pánovia moji? (Posl. Geršl: Neštvete!) Neštvem, hovorím pravdu, pánovia moji! Čo sa deje na Slovensku, toho svedkovia ste vy. Dva roky je menovaný apoštolský administrátor dr. Jantausch pre Trnavu, cirkevné statky tam akási komisia užíva, berie ich a Jantausch už nemá z čoho žiť. (Výkřiky posl. Zeminové. - Předseda zvoní.) Slávna snemovňa, ja vecne hovorím a divím sa nesmierne kol. posl. Zeminovej, že z takýchto vecí robí si vtipy a žarty. Nám ide o život, o presvedčenie. My si tu nehráme, ale vážne berieme. Áno, kol. posl. Prášek to bol včera, ktorý na Staromestskom námestí pred Husovou sochou povedal na konci: "Teď všichni vystupte z církve". (Hluk. - Předseda zvoní.)

Slávna snemovňa! Prejdeme na udalosti 5. a 6. júna. Ja som tu pri pojednávaní návrhu o sviatkoch povedal, jestli vy Česi Husa ctíte ako veľkého národného priekopníka, ctite si ho, majte si ho, neurážame vám ho. Ale, slávna snemovňa, aby minister zahraničia, aby prezident, ktorý je naším spoločným prezidentom, úradne vyvesil vlajku husitskú, proti tomu tu slávne a verejne protestujeme. (Hluk. Výkřiky. - Předseda zvoní.) Máme národnú vlajku, tú žiadame a žiadnu inú.

Předseda (zvoní): Žádám p. posl. Hlinku podruhé, aby mluvil k věci. Jedná se o imunitní záležitost p. posl. Hlinky.

Posl. Hlinka (pokračuje): Slávna snemovňa! Ja som činil rozdiel medzi Masarykom profesorom a Masarykom prezidentom a žiadam, keď my katolíci si ho ctíme, aby on tiež naše presvedčenie ctil a nás nevyzýval, lebo je aj našim prezidentom. (Souhlas a potlesk slovenských ľudových poslanců.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena. Závěrečné slovo dávám p. zpravodaji.

Zpravodaj posl. Konečný: Slavná sněmovno! Pan posl. Hlinka považoval za nutno, aby tohoto případu imunity použil k politickým věcem . . . (Výkřiky posl. Zeminové a posl. Sedláčka.)

Předseda (zvoní): Žádám za zachování klidu.

Zpravodaj posl. Konečný (pokračuje): . . . aby je spojil se záležitostí pražského nuncia. (Výkřiky trvají.)

Předseda (zvoní): Žádám kol. posl. Zeminovou a kol. posl. Sedláčka, aby zachovali klid.

Zpravodaj posl. Konečný (pokračuje): Já nebudu polemisovati s vývody p. posl. Hlinky a chci jen připomenouti, že v tomto případě nebylo žádáno (Hluk. - Předseda zvoní.) . . . o vydání p. posl. Hlinky pouze pro urážku presidenta republiky, nýbrž bylo žádáno za vydání jeho k trestnímu stíhání ještě pro jiné delikty. Pan posl. Hlinka (Hluk. - Předseda zvoní.) stěžuje si, že imunitní výbor nedosti objektivně posuzuje imunitní věci, pokud se dotýkají poslanců oposičních.

Slavná sněmovno! Pan posl. Hlinka a ostatní páni z ľudové strany mají ve zvyku tupiti a špiniti všechno to, co nám jako příslušníkům českého národa je svaté (Výkřiky. - Předseda zvoní.) a nedotknutelné.

Pan posl. Hlinka v tomto článku tupí legionáře, že loupili a vraždili na Sibiři. Pan posl. Hlinka tupí zde jednotlivé představitele (Hluk. - Předseda zvoní.) naší vlády, přesto však imunitní výbor pro tyto věci posl. Hlinku k trestnímu stíhání nevydal. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Žádám znovu o klid! (Výkřiky. - Předseda zvoní.)

Zpravodaj posl. Konečný (pokračuje): Avšak článek, pro který je žádán posl. Hlinka, aby k trestnímu stíhání vydán byl, je toho druhu, že státní zastupitelství spatřuje v něm urážku presidenta republiky. Tento článek, jenž zde provádí čtenáře republikou a světem, když uvede čtenáře na pražský hrad, tak povídá: zde na tomto hradě bydlí člověk, který měl kdysi odvahu, aby hájil Hilsnera proti známé rituální vraždě; a dále potupně o něm povídá, že je "Tateleben!" a tím přirozeně ho uvádí ve všeobecný posměch.

Z těchto důvodů imunitní výbor navrhuje, aby poslanecká sněmovna usnesla se vydati posl. Hlinku k trestnímu stíhání pro urážku presidenta republiky.

Proto trvám na svém návrhu, který je totožný s usnesením výboru imunitního, aby posl. Hlinka k trestnímu stíhání vydán byl. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Budeme hlasovati. Prosím paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Sněmovna je schopna se usnášeti.

Pan zpravodaj podle usnesení výboru imunitního navrhuje, aby posl. sněmovna svolila k trest. stíhání posl. Hlinky.

Kdo s návrhem tím souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna usnesla se svoliti k trest. stíhání posl. Hlinky.

Vyřízen jest odst. 5 pořadu dnešní schůze.

Teď se vrátíme k odloženému hlasování o prvých čtyřech odstavcích pořadu.

Je to nejprve:

Ad 1. Hlasování o zprávě výboru živnostenského a zahraničního o vládním návrhu (tisk 5085), kterým se předkládá Národnímu shromáždění "Dodatková úmluva k obchodní dohodě mezi republikou Československou a republikou Rakouskou, uzavřená v Praze dne 4. května 1921" a podepsaná dne 27. listopadu 1924 ve Vídni (tisk 5230).

Zpravodajem za výbor živnostenský je p. posl. Netolický, za výbor zahraniční p. posl. dr. Hnídek.

Schvalovací usnesení má toliko jeden odstavec a budeme tudíž o něm hlasovati v celku, najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek proti tomu není.

Kdo souhlasí se schvalovacím usnesením ve znění doporučeném pány zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořád schůze příští.

Vyřízen je odst. 1 pořadu schůze.

Přejdeme tudíž ke hlasování o odst. 2 pořadu, poněvadž jednání bylo o tom skončeno.

Ad 2. Hlasování o zprávě výborů zahraničného a živnostenského o vládnom vrhu (tisk 5088), ktorým sa predkladá Národnemu shromaždeniu k dodatočnému súhlasu dohoda o predľžení prozatýmnej úpravy obchodných stykov medzi republikou Československou a Spojenými štátmi americkými zo dňa 27. októbra 1923, sjednaná v Praze dňa 5. decembra 1924 a uvedená v prozatýmnu platnosť vládnou vyhláškou zo dna 18. decembra 1924, č. 314 Sb. z. a n. (tisk 5240).

Zpravodajem za výbor živnostenský je pan posl. Geršl, za výbor zahraniční pan posl. dr. Hnídek místo omluveného a nepřítomného p. posl. Hrušovského.

Také toto schvalovací usnesení má toliko jeden odstavec a míním dáti o něm hlasovati najednou. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí se schvalovacím usnesením ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad schůze příští.

Vyřízen je odst. 2. Přejdeme k odstavci 3. Také tu zbývá nám rozhodnouti pouze hlasováním.

Ad 3. Hlasování o zprávě výborů zahraničního a živnostenského o vládním návrhu (tisk 5086), kterým se předkládá Národnímu shromáždění "Dodatečná úprava doplňující obchodní úmluvu ze dne 17. srpna 1923", sjednaná mezi republikou Československou a Francií a podepsaná v Paříži dne 18. srpna 1924 a "Protokol přiložený k dodatečné úpravě doplňující úmluvu ze dne 17. srpna 1923", podepsaný v Paříži dne 4. září 1924 (tisk 5241).

Zpravodajem za výbor zahraniční je pan posl. Koudelka, za výbor živnostenský pan posl. Netolický.

Schvalovací usnesení má toliko jeden odstavec a dám o něm hlasovati najednou. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo souhlasí s tímto schvalovacím usnesením ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení ve čtení prvém.

Druhé čtení navrhnu na pořad schůze příští.

Vyřízen je odstavec 3.

Přejdeme k odst. 4 pořadu. Také tu zbývá nám rozhodnouti o zprávě hlasováním.

Ad 4. Hlasování o zprávě výborů zahraničního a živnostenského o vládních návrzích (tisk 5087 a 5157), kterými se předkládá Národnímu shromáždění prozatímní úprava obchodních styků mezi republikou Československou a královstvím Dánským, sjednaná v Praze dne 18. prosince 1924 a dne 18. dubna 1925 (tisk 5242).

Zpravodaji jsou: za výbor zahraniční p. posl. dr. Uhlíř a za výbor živnostenský p. posl. Geršl.

V tomto případě jde o dvě shodná schvalovací usnesení, jedno vzhledem k vládní vyhlášce ze dne 23. prosince 1924, čís. 313 Sb. z. a n., kterou se uvádí v prozatímní platnost prozatímní úprava sjednaná dne 18. prosince 1924 v Praze, a druhé vzhledem k vládní vyhlášce ze dne 28. dubna 1925, čís. 86 Sb. z. a n., kterou se uvádí v prozatímní platnost prozatímní úprava ze dne 18. dubna 1925.

Nebude-li proti tomu námitek, dám o obou těchto usneseních hlasovati najednou. (Námitek nebylo.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s oběma schvalovacími usneseními ve znění doporučeném pp. zpravodaji, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala obě tato schvalovací usnesení ve čtení prvém.

Čtení druhé navrhnu na pořad schůze příští.

Poněvadž z důvodů formálních bude nutno konati dnes ještě jednu schůzi za účelem přidělení vládních návrhů, přerušuji projednávání pořadu této schůze a ukončím ji.

Žádám, aby paní a páni poslanci ze zasedací síně neodcházeli, neboť hned na počátku nové schůze bude se hlasovati.

Prve než ukončím schůzi, učiním některá presidiální sdělení.

Mezi schůzí byly tiskem rozdány zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

5271. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu (tisk 5254) zákona, kterým se vláda zmocňuje, aby jako rukojmí a plátce převzala státní záruku za úvěr poskytnutý Zástavnímu a půjčovnímu úřadu v Praze.

5273. Zpráva zemědělského výboru o vládním návrhu (tisk 5255) zákona, kterým se mění zákon ze dne 2. července 1924, č. 169 Sb. z. a n., o plemenitbě hospodářských zvířat, a to koní, skotu, vepřů a ovcí.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány vládní návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

5272. Vládní návrh zákona, kterým se mění řád volení do posl. sněmovny ze dne 29. února 1920, čís. 123 Sb. z. a n.

5274. Vládní návrh zákona, jímž se mění a doplňuje zákon o volebním soudě.

5275. Vládní návrh zákona, kterým se mění některá ustanovení zákona ze dne 29. února 1920, čís. 124 Sb. z. a n., o složení a pravomoci senátu.

Předseda: Mezi schůzí byly tiskem rozdány ještě některé věci:

Zástupce sněm. tajemníka dr. Mikyška (čte):

Dvě přílohy k vládnímu návrhu zákona o zřízení, působnosti a organisaci Státního zdravotního ústavu republiky Československé (k tisku 5256).

Předseda: Mezi schůzí dále rozdána byla tiskem Těsnopisecká zpráva o 348. schůzi posl. sněmovny.

Předseda vlády sdělil přípisem ze dne 10. července 1925, č. j. 16.243/25 m. r., že vláda odvolává vládní návrh zákona, kterým se mění článek I zákona ze dne 29. února 1920, čís. 123 Sb. z. a n. (řád volební do posl. sněmovny), dále § 9 zákona ze dne 29. února 1920, čís. 124 Sb. z. a n. (zákon o složení a pravomoci senátu), a příloha A k §u 2 zákona ze dne 29. února 1920, čís. 126 Sb. z. a n. (zákon o zřízení župních a okresních úřadů).

Končím schůzi a podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala dnes za 5 minut, t. j. v 1 hod. 55 min. odpol. s

pořadem:

Nevyřízené odstavce pořadu této schůze.

Jsou nějaké námitky proti mému návrhu? (Nebyly.)

Není jich. Návrh můj je přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 1 hod. 50 min. odpol.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP