Čtvrtek 6. února 1919

Schůze zahájena ve 2 hod. 20 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Tomášek.

Místopředsedové: dr. Hajn, Konečný.

Zapisovatelé: dr. Němec, dr. Stojan a větší počet členů Národního shromáždění.

Zástupcové vlády: Členové vlády: dr. Hruban, dr. Rašín, Staněk, dr. Stránský, Stříbrný, Švehla, dr. Winter, dr. Vrbenský, dr. Zahradník a ministerský rada dr. Bobek.

Z kanceláře sněmovní: JUDr. Haasz, tajemník sněmovní, zástupce jeho JUDr. Bartoušek.

Denní pořad

26. schůze Národního shromáždění československého ve čtvrtek, dne 6. února 1919 o 2. hod. odpolední.

1. Zpravodaj dr. Brabec: Zpráva ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů (tisk 381).

2. Zpravodaj dr. Weyr: Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o zřízení horního hejtmanství v Brně (tisk 387).

3. Zpravodaj dr. Weyr: Zpráva ústavního výboru o vládní osnově zákona o státních tajemnících (tisk 301).

4. Zpravodaj K. Svoboda: Zpráva finančního výboru o návrhu posl. Síse a soudr. na zjištění pohledávek a jiných majetkových práv, uložených mimo hranice republiky (tisk 380).

5. Zpravodaj F. Jirásek: Zpráva výboru zásobovacího o povinnosti odváděti tuky (tisk 361).

6. Zpravodajové Kouša, Cingr, dr. Kubíček, Pik: Zpráva výboru petičního a menšinového o peticích (tisk 400).

7. Zpravodaj dr. Weyr: Zpráva výboru ústavního o vládní osnově zákona o přejímání státních úředníkův a zřízenců, jakož i úředníkův a zřízenců státních podnikův a fondů (tisk 424).

Předseda (zvoní): Národní shromáždění jest schopno se usnášeti. Zahajuji schůzi.

Omluveni pro dnešní schůzi:

Churavostí: členové Národního shromáždění: Bařina (po delší dobu), Kalina (po delší dobu), Frant. Navrátil (po delší dobu), Zatloukalová-Coufalová, Johanis a Malypetr.

zaměstnáním: Čobrda, Časný, Chroustovský, Hlinka, dr. Kmeťko (do 8. února), dr. Slávik, Vlček, Kvapil (do 8. února), Nádvorník, dr. Medvecký (do 12. února), Janoška (na delší dobu), dr. Budínský, Hrejsa, dr. Šámal, Štěpánek, Svěcený;

dodatečně: Juriga (za minulé schůze v prosinci a lednu);

účastí při mírovém jednání v Paříži: Brožík, Dušek, dr. Franke, Hampl, dr. Hnídek, Houdek, Hudec, Laube, Lukeš, dr. Markovič, Mečíř, dr. Preiss, Prokeš, dr. Rambousek, dr. Rolíček, Jirásek, Modráček;

účastí při mezinárodním sjezdu ve Švýcarech: Bechyně, Edmund Burian, Antonín Němec; bez udání důvodů: dr. Bouček, Janda.

Předsednictva Národního shromáždění došel v neděli dne 2. února tento telegram od župana Zocha v Bratislavi:

"Zvu Vás, bratři, k slavnostnímu a pro nás Slováky velice důležitému aktu, důkazu osvobození Slovenska, vjezdu vlády do Prešpurku 4. února."

Uvádím telegram tento opozděně došlý dodatečně u vědomost Národního shromáždění.

Zákonodárný sbor náš zatím sám z vlastní iniciativy vyslal větší počet členů ze svého středu se všech stran, aby dal výraz svému přesvědčení, že tu jde o akt nejvýš památný, významu přímo dějinného, tvořící mezník v dějinách slovenské naší větve a tím v dějinách svobodného státu československé naší republiky. (Tak jest!)

Zastoupení Národního shromáždění vedl pan místopředseda Udržal. Mně samotnému, žel, nebylo možno z důvodů zdravotních vypraviti se, jak bych si přál, do Bratislavi, v den, kdy se do ní vrátila stará sláva, v den, kdy byla vrácena stará větev národu, a pozdravil jsem vjezd tamní vlády naší do krásného města na Dunaji telegramem, zaslaným p. ministru Šrobárovi.

S opravdovým uspokojením a s hlubokou radostí zvěděli jsme všichni, i ti, kdož byli očitými svědky radostných událostí na místě samém, i ti, kdož o nich se dočetli ze zpráv novinářských, že přesídlení zatímní vlády do Prešpurku stalo se hotovým svátkem bratří našich slovenských, jemuž zvláštního lesku dodala přítomnost zástupců států spojeneckých.

Myslím, že po nádherném průběhu slavného dne mohu vysloviti pevné očekávání, že návratem Bratislavy do rukou slovenských nadchází pro staroslavné to město slovanské slávy doba nového skvělého vývoje, daného polohou na mocném toku Dunaje, spínajícím státy a národy a že tím současně nadchází s novými úkoly nová doba celému našemu státu. (Výborně! Potlesk.)

Jednací zápis o schůzi 22., 23., 24. a 25. byl ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyložen a poněvadž nebyly proti němu podány písemné námitky, jest schválen podle § 77. jednacího řádu a bude podle § 79. jednacího řádu uveřejněn.

Byly přikázány návrhy jednotlivým výborům.

Žádám p. sekretáře, aby je přečetl.

Zástupce sněmovního tajemníka dr. Trmal (čte):

Výboru technickému a školskému:

Návrh Vochoče, dra Bartoška, Bečky, dra Černého a soudr. na zřízení Masarykovy Akademie práce. (Tisk 427.)

Výboru technickému:

Návrh Rotnágla a soudr., aby byl vydán zákon o stavebních úlevách, kterým se doplňují, případně mění ustanovení některých paragrafů nynějšího stavebního řádu pro Prahu a předměstí, daného zákonem ze dne 20. dubna 1886. (Tisk 430.)

Výboru železničnímu:

Návrh Špačka, dra Velicha a soudr., aby byla vybudována místní dráha železná z Říčan do Kostelce n. Černými Lesy, případně až do Českého Brodu neb Kouřimě. (Tisk 434.)

Návrh Vojty a soudr. na stavbu spojky dráhy mezi Bechyní a Vltavou. (Tisk 440.)

Výboru školskému:

Návrh MUDra Srdínka, Rosenkrance, JUDra Horáčka, JUDra Uhlíře, Ph. Dra Krejčího, F. V. Krejčího a soudr., aby byla postátněna Českoslovanská akademie obchodní v Praze. (Tisk 435.)

Výboru poštovnímu:

Návrh Zeminové, Hrizbyla, Buřívala a soudr., aby byla vystavěna nová řádná budova poštovní v Polici nad Met. (Tisk 436.)

Výboru zásobovacímu:

Návrh Šamalíka, Ševčíka, Valouška a soudr., aby bylo úplně uvolněno krmivo a oves. (Tisk 439.)

Výboru právnímu:

Návrh Vaňka, Jaroše a soudruhů o úspoře práce při veřejném a soukromém účtování. (Tisk 447.)

Tiskem rozdány:

Odpověď ministra pošt a telegrafů na dotaz Pelikána, dra Meissnera a soudr. o opožděném a nepravidelném docházení časopisů socialistických stran na Moravu. (Tisk 425.)

Odpověď ministra vnitra na dotaz Slavíka, Hucla, Markusa a soudr. na ministry vnitra, obchodu a financí o lidových pojišťovnách. (Tisk 431.)

Odpověď ministra vnitra na dotaz JUDra Veselého a soudr. o zásadách pro vyplácení vyživovacích příspěvků. (Tisk 450.)

Odpověď ministra Národní obrany na dotaz Nováka a soudr. o postřelení 13letého hocha Frant. Kotvalda nádražní stráží v Poděbradech. (Tisk 432.)

Odpověď náměstka minist. předsedy na dotaz Nádvorníka a soudr. o propuštění zřízenců v politických a vojenských ústavech v Brně. (Tisk 451.)

Odpověď ministra zemědělství a min. pro zásobování lidu k dotazu Šamalíka a soudr., jenž se týče rekvirování dobytka. (Tisk 412.)

Odpověď min. zemědělství na dotaz Šamalíka a soudr. o rekvisici tažného a dojného dobytka. (Tisk 412.)

Sněm. taj. dr. Haasz (čte):

Z předsednictva přikázány:

Výboru právnímu:

Vládní návrh zákona, kterým se mění pravidla o služební přísaze právních praktikantů, auskultantů, soudců a advokátů. (Tisk 452.)

Výboru finančnímu:

Vládní návrh zákona o celním území, o tom, aby byla zavedena franková měna k placení cla za dovoz zboží určitého druhu a aby byly stanoveny celní úlevy pro některé druhy zboží. (Tisk 442.)

Výboru ústavnímu:

Vládní návrh zákona, jímž se zřizuje nejvyšší důchodkový soud. (Tisk 443.)

Vládní návrh zákona,jímž se upravuje vyhlašování zákonů a nařízení. (Tisk 444.)

Předseda: Při posledních třech návrzích, tisk 442, 443, 444, se navrhuje, aby bylo uloženo příslušným výborům, by o těchto návrzích podaly zprávu do 8 dnů.

Jsou snad proti tomu návrhu na ustanovení 8denní lhůty nějaké námitky? (Nečiní se.)

Není tomu tak. - Lhůta schválena.

Přistoupíme k dennímu pořádku, a to ke zprávě ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů (tisk 381).

Sděluji, že k tomuto bodu denního pořádku byl mi podán resoluční návrh tohoto znění:

"Vláda se vyzývá, aby nejdéle do dne, v němž budou provedeny volby do obcí, rozpustila okresní zastupitelstva. K řízení správy místo rozpuštěných sborů buďtež současně s rozpuštěním jmenovány správní výbory."

Resoluční návrh podepsán je členy N. S. pány: Bradáčem, Pikem, Sísem, Slavíčkem, drem Houserem, Kadlčákem, dr. Krouským a soudr. Je dostatečně podepsán a je předmětem jednání.

Dále podán mi byl návrh resoluční, členem N. S. Prokůpkem, tohoto znění:

"Podepsaní podávají k zákonu na částečnou změnu obecních zřízení tento resoluční návrh:

"Vzhledem k tomu, že pouhým nařízením nelze měniti zákon, vyzývá se ministerstvo vnitra, aby spolu s ministerstvem zemědělství ihned po slyšení zájemníků vypracovalo osnovu zákona, kterým se rozřeší definitivně otázka obecního statku, jak toho vyžaduje zájem všeobecné prospěšnosti, zvláště pak zájem obce." Také tento návrh resoluční je opatřen dostatečným počtem podpisů a je předmětem jednání.

V povšechné rozpravě o zprávě ústavního výboru o návrhu zákona na částečnou změnu obecních zřízení a městských statutů jako poslední řečník zapsán je p. kol. dr. Mazanec a uděluji mu slovo.

Posl. dr. Mazanec: Slavné shromáždění!

Jak již zpráva ústavního výboru sama naznačuje, jde při této novelle k obecnímu zřízení jenom o částečnou změnu dosavadních předpisů obecního zřízení, a není tedy na čase mluviti dnes již o tom komplexu otázek, které souvisejí s reformou naší samosprávy. Také omezím se jenom na to právě, o čem novella zde pojednává. Není možno měniti mnoho v této práci, a jak správně bylo ve zprávě ústavního výboru naznačeno, není to možno jednak pro nedostatek času, poněvadž celá věc byla projednána dosti rychle, řekl bych - překotně - není ani důvodů věcných, poněvadž úprava otázky tak důležité, jako je naše samospráva, musí býti řešena také s hlediska celé přestavby našich ústavních, správních a finančních poměrů. Ale i s hlediska kompetence tohoto slavného shromáždění nebylo by radno, aby otázky tak dalekosáhlé, jako je reforma celé samosprávy, byly řešeny v tomto shromáždění. Vždyť musíme si býti neustále vědomi toho, že naše Národní shromáždění není representantem celého našeho státu, tak jak si jej představujeme a jak bude dozajista na mírové konferenci uskutečněn. Nejsou zde zastoupeny celé menšiny naše jinonárodní a nevzešlo toto Národní shromáždění ze všeobecných voleb, musí tedy býti již tak skromno a nerozšiřovati svoji kompetenci více, než je nutně potřebí k tomu, aby nejdůležitější ústavní práce byly provedeny.

My jsme sborem ústavodárným jenom pokud jde o nejdůležitější základy nového státu a nové ústavy, ale nejsme žádným sborem zákonodárným. (Posl. Šamalík: To patří do našeho sněmu moravského!) Docela správně. (Posl. dr. Witt: Jak byste to řešili ve Slezsku, kde sněmu není?) Budeme otázku tu také řešiti; budeme musiti voliti sněm, poněvadž autonomie obecní bude doplňována autonomií okresní a zemskou. Novella podává nám řadu návrhů, jednak dobrých, jednak velmi dobrých, ale i méně dobrých. K těm méně dobrým bych počítal hned § 1., který zbytečně podle mého názoru mění dosavadní názvy "obecních zastupitelstev" a "obecních výborů" v "obecní sbory" a "obecní rady". Následuje pak řada ustanovení dobrých, zejména, pokud předpisy se týkají konání schůzí. Předpisy o tom, jak se členové obecního zastupitelstva svolávají, jsou rozhodně lepším doplňkem obecního zřízení, než předpisy, které platily dosud "Vigilantibus jura", uplatňuje se také u nás v tomto návrhu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP